Η Εκπαίδευση το 2023: Τα πέντε trends που δείχνουν τι αλλάζει

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, χάρη στην αλματώδη πρόοδο και τα επιτεύγματα της Τεχνολογίας, η Εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Πράγματι, οι ειδικοί διαπιστώνουν πως ακολουθώντας τη σύγχρονη ζωή, θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που μελετάμε και μαθαίνουμε για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Για πολύ καιρό, η εκπαίδευσή μας αφορούσε στο να ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος των πρώτων χρόνων μας καθισμένοι σε μια τάξη απορροφώντας πληροφορίες πριν ξεκινήσουμε να τις χρησιμοποιούμε στην πραγματική ζωή. Πραγματικά όμως, πολλά από εκείνα που μαθαίνουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να είναι περιττά «αύριο».

Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που μαθαίνουμε χρειάζεται να αλλάξει, με δύο βασικούς άξονες: Την τεχνολογία, από τη μια και τις έννοιες όπως η δια βίου μάθηση, από την άλλη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το περιοδικό Forbes συγκέντρωσε τις βασικές αλλαγές που χρειάζεται να ενταχθούν στην Εκπαίδευση από σήμερα κιόλας, ώστε οι νέοι να εφοδιάζονται με όσα πραγματικά χρειάζονται στη σύγχρονη κοινωνία.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), που περιγράφεται ως η πιο μεταμορφωτική τεχνολογία του 21ου αιώνα, αναδιαμορφώνει κάθε κλάδο και τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Στην τάξη, βρίσκεται με τη μορφή εικονικών βοηθών που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους μαθητές όσο και τους δασκάλους να διαχειριστούν το χρόνο τους και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Επίσης, με συστήματα διδασκαλίας που μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες για μαθητές όλων των ηλικιών και ικανοτήτων. Σύμφωνα με την UNESCO, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στην εκπαίδευση σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ανισοτήτων στον τρόπο παροχής της σχολικής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο και της βελτίωσης της πρόσβασης στη γνώση παγκοσμίως.

Εξ αποστάσεως, Διαδικτυακή και Υβριδική Εκμάθηση

Η πανδημία του Covid-19 ήταν ο καταλύτης για να μπει η τηλεκπαίδευση στη ζωή μας και πλέον αποτελεί εγνωσμένη πρακτική. Πέραν από τις ίσες ευκαιρίες που δίνει αυτή η δυνατότητα στα παιδιά από κάθε περιοχή να έχουν πρόσβαση στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό με τα παιδιά των μητροπόλεων του κόσμου, η άνοδος των διαδικτυακών και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε την εκπαίδευση ακόμα και όταν η πολυάσχολη ενήλικη ζωή μας σημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο για εμάς να παρακολουθούμε τακτικά μαθήματα αυτοπροσώπως – γίνεται με λίγα λόγια, το εφαλτήριο της διά βίου μάθησης για όλους.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι δύο μορφές εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) που γίνονται όλο και πιο σημαντικές στα εκπαιδευτικά συστήματα. Το VR επιτρέπει στους χρήστες να μπουν σε έναν εικονικό κόσμο και υπάρχει ένας τεράστιος και αυξανόμενος αριθμός «εμπειριών» που μας επιτρέπουν να κάνουμε τα πάντα, από το βήμα πίσω στον χρόνο και την εμπειρία της ιστορίας μέσα από τα μάτια μας έως την εκπαίδευση για δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες, όπως η επισκευή σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Άλλες περιπτώσεις χρήσης που αναμένεται να αυξηθούν σε δημοτικότητα στο άμεσο μέλλον, είναι οι εικονικές αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις δραστηριότητες της τάξης να παραδοθούν σε ένα πιο καθηλωτικό και βιωματικό περιβάλλον – ως μία εξέλιξη της τηλεκπαίδευσης.

Soft Skills

Με τον όροsoft skills (μαλακές δεξιότητες) εννοούμε τις δεξιότητες που έχει καθένας μας ανεξαρτήτως του αντικειμένου του, ως χαρακτήρας, κατά βάση. Περιλαμβάνουν δεξιότητες επικοινωνίας, τη δυνατότητα ομαδικής εργασίας, τη δημιουργική σκέψη, τη δυνατότητα διαπροσωπικής επίλυσης προβλημάτων, τη διαχείριση σχέσεων και την επίλυση συγκρούσεων. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως πρόκειται για εκείνες τις ανθρώπινες δεξιότητες που δεν είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθούν από τις μηχανές σύντομα. Οι δεξιότητες αυτές γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές και αναμένεται να βρουν τη θέση τους και εντός των προγραμμάτων σπουδών διεθνώς, καθώς αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία από τους εργοδότες και τη βιομηχανία. Σύμφωνα με ειδικούς Υπεύθυνους Προσωπικού (HR), οι μαλακές δεξιότητες είναι όλο και πιο σημαντικές για την επιτυχία μιας επιχείρησης, αλλά πολύ πιο δύσκολο να μετρηθούν και να αξιολογηθούν σε σχέση με τις hard skills, τις «σκληρές δεξιότητες» όπως τα μαθηματικά, η μηχανική ή ο προγραμματισμός υπολογιστών.

Mixed team playing blocks, wood game while relaxing in the office play zone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top