Σπουδές στα Οικονομικά

Γιατί οι σπουδές στα Οικονομικά ανοίγουν όλους τους δρόμους

Πολλά είναι τα νέα παιδιά που αναρωτιούνται ποιον εκπαιδευτικό δρόμο είναι καλύτερα να ακολουθήσουν μετά το σχολείο. Κάποιοι είναι αποφασισμένοι σχετικά με το επάγγελμα που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, κάποιοι άλλοι – οι περισσότεροι – αναζητούν τα βήματά τους πιο σταδιακά. Όλοι όμως χρειάζεται να πάρουν την απόφαση αρκετά νωρίς σχετικά με την κατεύθυνση που εν πολλοίς θα καθορίσει το μέλλον τους και τη ζωή τους την ίδια ως ενηλίκων.

Εκείνοι που δεν είναι ακόμα πλήρως κατασταλαγμένοι για το επαγγελματικό τους μέλλον, είναι καλό να ακολουθήσουν ένα πεδίο που θα διευρύνει τις επιλογές τους, ώστε όταν και όποτε είναι οι ίδιοι έτοιμοι, να μπορέσουν να αποφασίσουν, έχοντας τα καταλληλότερα εφόδια. Αυτό ακριβώς προσφέρουν οι σπουδές στα οικονομικά, που αγγίζουν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής και ανοίγουν τις πόρτες για οποιοδήποτε μέλλον κι αν ονειρευόμαστε.

Τι είναι τα Οικονομικά;

Δεν είναι σπάνια η ερώτηση «τι είναι τα Οικονομικά;» ή «τι σημαίνει να σπουδάσω Οικονομικά;» από νέα παιδιά που δεν έχουν προλάβει καν να διδαχθούν το αντικείμενο στο σχολείο τους. Η Οικονομία, ως αντικείμενο Εκπαίδευσης, είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνίες, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα άτομα κατανέμουν τους πόρους τους. Τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομολόγοι μελετούν στοιχεία γεωγραφίας, ιστορίας, δικαίου, πολιτικής, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας. Τα Οικονομικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα μικροοικονομικά και τα μακροοικονομικά.

Τρεις λόγοι για να σπουδάσεις Οικονομικά

Μιλώντας κωδικοποιημένα, υπάρχουν τρεις απλοί λόγοι που μπορούν να πείσουν τον καθένα πως οι σπουδές στα Οικονομικά διευρύνουν τους ορίζοντες και μπορούν να αποδώσουν στο μέλλον.

#1 Ποικιλία προγραμμάτων

Τα Οικονομικά αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που διδάσκουν οικονομικά, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία θεματικών, που αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό: Από την οικονομική δημόσια πολιτική μέχρι την περιβαλλοντική οικονομία και δεκάδες – κυριολεκτικά – υποκατηγορίες σε κάθε τομέα.

#2 Πραγματική ζωή

Τα Οικονομικά επικεντρώνονται στη μάθηση μέσα από τη μελέτη πραγματικών περιπτώσεων, της πραγματικής μας ζωής. Όλες μας οι δραστηριότητες έχουν οικονομικό αντίκτυπο, όπου και αν αναφέρονται: Στο σπίτι μας, στην προσωπική διαχείριση, σε επίπεδο κοινωνίας, επιχείρησης, κράτους, στα πάντα.

#3 Εξαιρετικές προοπτικές μεταπτυχιακών σπουδών

Τρίτον και πιθανόν σημαντικότερο, είναι το ότι μετά τις σπουδές στα Οικονομικά, οι δρόμοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι ορθάνοιχτοι προς κάθε τομέα. Αντίστοιχα, αυτό συνεπάγεται και επαγγελματική αποκατάσταση σε κάθε τομέα, καθώς τα οικονομικά έχουν εφαρμογή παντού: Σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε επίπεδο.

Τι σημαίνουν οι σπουδές στα Οικονομικά;

Είναι απολύτως βέβαιο πως οι σπουδές στα Οικονομικά προσφέρουν στους φοιτητές τη δυνατότητα για να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και των εσωτερικών μηχανορραφιών του, καλύπτοντας τα πάντα: Από το πώς τιμολογούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες μέχρι τους λόγους για τους οποίους τα επίπεδα διαβίωσης ποικίλλουν τόσο πολύ στις διάφορες περιοχές της υφηλίου. Παράλληλα, εξοπλίζουν τους φοιτητές με πολύτιμες γνώσεις για τη λήψη αποφάσεων της καθημερινής ζωής, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλύουν κάθε οικονομικό ζήτημα που θα εμφανιστεί μπροστά τους.

Πού μπορούν να απασχοληθούν όσοι σπουδάζουν Οικονομικά;

Όπως τονίσαμε, οι σπουδές στα Οικονομικά ανοίγουν όλες τις πόρτες και μπορεί να οδηγήσουν σε τομείς εκ πρώτης όψεως άσχετους με την οικονομική επιστήμη. Μιλώντας για τις προφανείς επιλογές όμως, οι απόφοιτοι με πτυχίο στα οικονομικά συνηθίζεται να ακολουθούν σταδιοδρομία σε τραπεζικούς ομίλους, σε ασφαλιστικές εταιρείες, σε κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ακινήτων, σε εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και σε κυβερνητικούς οργανισμούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top